Artık Türkiye’de KOBİ’lerden büyük işletmelere kadar araç kiralama lüks olarak görülmüyor.
Sektör, geçen yıl ticarî araçların kiralanmasıyla ilgili çıkan yasal düzenlemeyle bir miktar daralsa da bu yıl araç kiralamaya talep arttı. Bu sayede pazar yüzde 8 oranında büyüyerek 120 bine yaklaştı.
Son yıllarda sadece büyük çapta değil, orta kademe şirketlerin de otomobil ihtiyaçlarını satın alma yerine kiralamayla gidermesi pazarı 120 binlere çıkardı. Geçen yıl ticari araçların kiralanmasıyla ilgili çıkarılan yasal düzenleme nedeniyle bir miktar küçülen kiralama sektörü, bu yıl yüzde 8 civarında büyüdü.
Filo kiralamada dünya çapında 1,3 milyon araçlık parka ulaşan LeasePlan’ın Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, yeni uygulamalarla birlikte filo kiralama sektörünün şirketler için daha da cazip olmaya başladığını söyledi. LeasePlan, Doğuş Otomotiv ortaklığında Türkiye’de 7 bin 100 araç parkıyla yüzde 6 pazar payına ulaştı.
Yılın ikinci çeyreğinden itibaren gerçekleşen ekonomik canlanma ile küçük, orta ve büyük firmalardan ilave talepler geldiğini belirten Oktay, satın alma yerine kiralamayı tercih etmeye başlayan firmaların sayısında artış olduğunu kaydetti. Oktay, pazarda sağlıklı veri elde etme konusunda sıkıntısı olmasına rağmen kiralama pazarının yaklaşık 118 bin seviyesine ulaştığını dile getirdi.
Türkiye’de şirketlerin en büyük giderlerinden birinin araçlar ve filo giderleri olduğunu belirten Oktay, yaptıkları bir araştırmanın detaylarını şöyle aktardı: “Türk şirketlerinin filo giderlerindeki en büyük kalemi yüzde 36 ile yakıt masrafları oluşturuyor. Yakıtı yüzde 23 ile amortisman, yüzde 16 ile faiz, yüzde 11 ile sigorta ve yüzde 9 ile bakım onarım ve lastik giderleri takip ediyor.” Oktay, Avrupa’da filo giderlerindeki en büyük kalemin yüzde 42 ile amortisman olduğunu, bu kalemi yüzde 17 ile yakıt, yüzde 12 ile sigorta ve yüzde 12 ile bakım, onarım ve lastik giderlerinin takip ettiğini kaydetti.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Kobicity Firma Rehberi